--:-- / --:--


     

Institut de Música Antiga i Tradicional de La Safor


INSMUATS enceta el seu cinqué curs de singladura. INSMUATS és un projecte ambiciós i innovador a la nostra comarca que naix de la iniciativa de l’ A. C. de Dolçainers i Tabaleters de La Safor-UPG. Pretén ser un centre educatiu integral d’ensenyament, d’estudi i de recerca de la Música Antiga i Tradicional Valenciana, que té com a principal objectiu dotar a l’alumne d’una acceptable base musical per a entrar algun dia en una agrupació musical i/o que assolesca una sòlida formació per continuar amb els Estudis Professionals de Música, si és aquesta la seua intenció.

INSMUATS vol crear una pedrera de dolçainers i tabaleters que nodresca l’Associació de La Safor. Però, sense negar que aquesta és una de les finalitats pràctiques de l’Institut, on la dolçaina i el tabal tenen un paper protagonista, INSMUATS naix amb unes mires més amples i, per això, ofereix tot un ventall obert d’altres instruments tradicionals no tan coneguts (tarota, sac de gemecs, acordió diatònic i instruments de corda de rondalla) i instruments de música antiga (xirimia, sacabutx, cornetto, trompeta barroca i clarí) sobre els quals queda tot un món per descobrir (com en el seu moment passava amb la dolçaina i el tabal).

Així mateix, INSMUATS inclou al seu pla d’estudis el Cant d’Estil Valencià com a matèria per treballar l’instrument natural per excel·lència: la veu.

La veterania que ens donen 17 anys com a colla pionera de La Safor, l’herència dels més de 20 anys de docència del mestre dolçainer de Beniarjó, Frederic Santamaria, el bagatge i la formació de la resta del planter de mestres de Dolçaina i Percussió -tots ells amb la titulació del Grau Professional de Música-, tenir un mestre de Llenguatge Musical titulat en Ensenyaments Musicals Superiors i la dilatada experiència dels mestres de Tabal, d’Acordió, Sac de Gemecs, Rondalla i de Cant d’Estil, ens avalen suficientment com per a, almenys, continuar en aquest engrescador projecte de futur.

On està INSMUATS?

INSMUATS té com a seu l’antiga escola de primària d’Almoines, al costat del polisportiu del poble i disposa de l’aulari situat dins del recinte del CEIP “Roís de Corella” de Gandia (darrere jutjats), instal·lacions cedides per cortesia dels Ajuntaments respectius. Tampoc no es descarta, si les condicions ho permeteren (nombre d’alumnes, instal·lacions adients, ...), establir més escoles “sucursals” a altres pobles de La Safor.

Quins requisits es demana per estudiar a l’Institut?

L’Institut és adreçat a qualsevol persona que tinga inquietud per la música i més específicament per la música tradicional i/o antiga. Així, l’Institut ofereix una formació musical adreçada a “xiquets” des de 6 a 99 anys, on s’inclou, naturalment, la matèria de Llenguatge Musical, imprescindible per a un bon aprenentatge dels instruments.

Una de les finalitats pràctiques (que no l’única!) és formar músics que puguen integrar-se en agrupacions musicals (colla, ministrils, ...). Hi ha gent que estudia força, però, malauradament, no posseeix gaires qualitats musicals. Hi ha gent que té qualitats musicals però no té la suficient constància o interés envers l’estudi. I, finalment, hi ha gent que uneix les seues bones virtuts innates musicals a la il·lusió i dedicació per tocar bé. Aquesta és la gent que arriben a quallar com a bons músics.

Què he de fer per a inscriure’m o aconseguir informació?

Pots posar-te en contacte amb el coordinador de l’Institut, Josep Mª Bataller i Llàcer, al següent número de telèfon: 680228642. La idea és convocar una reunió a finals de setembre a la seu d’Almoines (antiga escola de primària junt a polisportiu) i/o a l’altra seu amb tots aquells que estiguen interessats a cursar estudis a l’Institut, on s’explicarà de manera més detallada l’organització dels cursos (classes individuals o col·lectives, taxes, horaris, professors,calendari escolar, informació sobre els instruments, ...). La inscripció prèvia i l’assistència a aquesta reunió informativa no són vinculants, ni caldrà abonar res per anticipat. Volem que: si tens alguna inquietud musical envers els instruments i matèries que t’oferim, ens conegues i t’informes i, a partir d’ací, decidesques. El curs comença a octubre.


La Safor, setembre de 2014   
--:-- / --:--